TEA4016 - Kvinner p? scenen - h?st 2013

Kort om emnet

Gjennom hele den europeiske teatertradisjonen, fra 500-tallet f.Kr. og til i dag, har både menn og kvinner forekommet som roller i den dramatiske fiksjonen. Men helt frem til 1500-tallet ble kvinnerollene så å si alltid spilt av menn, og både før og etter skuespillerinnenes entré på scenen har menn dominert teaterinstitusjonen, som dramatikere, instruktører, teaterledere og kritikere.

Med utgangspunkt i disse forutsetningene belyser emnet kvinnenes funksjon i teatret, både som roller og aktører. Dramatikkens kvinneroller vil bli betraktet fortrinnsvis som typer, ut fra sjanger og kontekst, snarere enn som individuelle karakterer. Forholdet mellom rollenes dramatiske funksjon og aktørenes sosiale posisjon vil også bli tematisert. Et viktig aspekt i denne sammenheng vil være teorier om ”det mannlige blikk” som avgjørende faktor i teatrets litterære og sceniske fremstilling av kvinner.

Emnet er teaterhistorisk anlagt og strekker seg fra antikken til nåtiden, med nedslag i viktige epoker og strømninger. Undervisningen vil reflektere undervisers tidligere og pågående forskning.

 

Hva lærer du?

Emnet skal gi kunnskaper og forståelse for samspillet mellom kjønn og roller i teatret, i en bred kulturhistorisk kontekst.

Gjennom teaterhistorisk og feministisk faglitteratur og teori skal studentene tilegne seg innsikt i generelle og spesifikke problemstillinger knyttet til kvinnelige aktører og kvinneroller.

Studentenes kompetanse vil samtidig omfatte et komparativt perspektiv, der de ulike aspektene ved emnets tematikk ses i relasjon til mannsrollene og de mannlige aktørene, som representerer teatrets basis og kontinuitet.

Publisert 14. mai 2013 13:46