Periodisk emnerapport i teatervitenskap vår 2008

Emneansvarlig: Live Hov

 

TEA2113: Henrik Ibsen og europeisk teater 1750-1900

 

1.     Evaluering av gjennomføringen av emnet

 

Kvantitative gjennomføringsdata

 

Av 28 eksamenstilmeldte studenter totalt gjennomførte 26 eksamen, mens 2 ikke leverte hjemmeoppgave. Samtlige 26 besto. Karakterene fordelte seg med 15% på A, 27% på B, 31% på C, 23% på D og 4% på E.

Kvalitativ evaluering

 

Svarprosenten på emnet er svært lav, kun 8 studenter har svart på spørreskjemaet. Ut fra besvarelsene ser det ut til at undervisningsopplegget alt i alt har fungert bra, selv om det også forekommer kritiske kommentarer. I evalueringen av forelesninger, seminarer og pensum/leselister har 5 av de 8 krysset av i de to øverste kategoriene. Én eller to av de 8 har krysset av i kategori 4, mens de to siste åpenbart har vært mindre fornøyd.

Bortsett fra én gir alle de 8 uttrykk for at balansen mellom forelesninger og seminarer har vært god. Den siste savner mer aktivitet på Fronter, som kun ble brukt til info og innlevering. De fleste (5 av 8) oppgir en egeninnsats på 62.5% i dette emnet.

Alle de 8 som har svart, synes hjemmeeksamen er godt egnet som vurderingsform.

      Negative kommentarer gjelder endring av deler av pensum (kort tid innen semesterstart), for bredt anlagt emne, manglende analyse/fordypelse i Ibsens skuespill, overlapping av stoff i pensum. Faglærers kommentarer til dette følger under neste punkt.

 

II. Forslag til tiltak for å forbedre emnet

 

Emnebeskrivelse og pensum

 

      Undertegnede "overtok" emnet med tilhørende pensum, slik det var formulert og avgrenset for flere år siden, innen min ansettelse. Da jeg fikk anledning til å vurdere pensumlitteraturen grundigere, i tiden opp mot semesterstart, innså jeg at noe av pensum var lite hensiktsmessig og skiftet ut disse delene med nyere - og etter min mening bedre egnet - litteratur.

Innen emnet tilbys neste gang, bør både emnebeskrivelsen og pensum revideres, først og fremst ved at tidsangivelsen 1750-1900 fjernes. Det er ikke hensiktsmessig å starte den historiske gjennomgangen 100 år før Ibsens virke i teatret, heller ikke å avgrense tidsperspektivet slik at skuespillenes nyere scenehistorie (etter 1900) utelukkes. Hensikten med den endring av pensum som ble foretatt innen semesterstart, var nettopp å åpne opp emnet mot nåtiden. For øvrig vil det alltid forekomme en viss overlapping av stoff i faglitteratur om et avgrenset emne, i dette tilfellet Henrik Ibsen.

Emnet dreier seg primært om Ibsen som teatermann, og om skuespillenes tematikk og teaterpotensial, relatert til norsk og internasjonal scenehistorie. Det er altså ikke lagt opp til dyptgående, litterære analyser av skuespillene.

 

Undervisningsformer

 

Vekslingen mellom forelesninger og seminarer fungerer i og for seg bra, selv om stoffet legger opp til innspill og diskusjoner også i forelesningstimene. Jeg ser det som en fordel at både forelesninger og seminarer har en åpen kommunikasjon.

Angående benyttelse av Fronter skal det nevnes at det faktisk ble opprettet et forum (diskusjonsrom i Fronter) i tiden opp mot eksamen, men - i tråd med erfaringer fra andre emner - ble det så å si ikke benyttet av studentene. Neste gang emnet tilbys, kunne man opprette et slikt forum fra starten og legge opp til en mer aktiv bruk, via klart formulerte diskusjonstemaer etc.

 

 

13.07.08

Live Hov