Periodisk emnerapport, KIN 1300, vår 2009
- avvik fra og endringer i emnebeskrivelsen
Ingen avvik.
- Kommentarer til gjennomføringsdata
25 studenter oppmeldte i fronter, 19 studenter kvalifiserte seg til eksamen.
18 bestod, 1 strøk (5%).
Karakterfordelingen var som følger:
A 32 %
B 16 %
C 16 %
D 26 %
E 5 %
F 5 %
3 kandidater klaget på eksamenskarakteren.
Resultat fra ny sensur:
- Indikasjoner/eksempler på særlig god kvalitet
Pensumet består av ett oversiktsverk i kinesisk litteraturhistorie og en samling av litterære tekster som belyser fra hele kinas litteraturhistorie.
Fokuset for undervisningen dette semesteret ble lagt på verkanalyse, med særlig vekt på sjangertrekk og å beskrive effekten av disse i hver enkelt tekst.
Kurset ble undervist som en blanding av seminar og forelesning, der forelesnings-biten ble viet til å syntetisere og å gi oversikt innen for litteraturhistorien. Seminardelene ble i hovedsak viet gruppearbeider der studentene analyserte tekster i felleskap, for så å argumentere for sine analyser i plenum.
Noen gruppeoppgaver ble gitt på forhånd, slik at studentene kunne leses fokusert opp mot neste ukes seminar, andre ble gitt i timen. Studentene deltok med engasjement og interesse.
Siste seminartime ble brukt til å gjennomgå løsningsforslag på en tidligere gjennomgått eksamensoppgave. Hensikten var å bevisstgjøre studentene på hvor mye de faktisk hadde tilegnet seg av kunnskap i løpet av semesteret, og hvordan de kunne trekke veksler på kunnskaper fra hele pensumet selv i en avgrenset oppgave
Fronter ble brukt aktivt av foreleser: Power Point-presentasjoner, samt lenker til relevante artikler og ressurser ble lagt ut i Fronter i etterkant av hver forelesning. Studentene hadde mulighet til å stille spørsmål til pensum i et forum på Fronter, og i tillegg ble det opprettet et eget forum for spørsmål rundt kvalifiseringsoppgaven. Aktiviteten i begge fora var lav.
Tekstutvalget i kompendiene til KIN1300 er bredt og behandler mange sjangre og epoker. Tekstene er både interessante og underholdene, og de fungerer godt som grunnlag for analysearbeide i plenum så vel som individuelle kvalifiseringsoppgaver.
Den høye andelen A-karakterer dette semesteret var til dels overraskende, og disse karakterene ble satt etter at besvarelsene ble dobbelsjekket av bedømmersensor. Flere studenter leverte riktig gode kvalifiseringsoppgaver, og mengden toppkarakterer fulgte denne tendensen. Det at så vidt mange studenter leverte fremragende besvarelser tilskriver jeg et engasjerende pensum som inspirerte studenter til å jobbe mye og godt med stoffet.
- Indikasjoner på sviktende kvalitet
- Fokus mht, studiekvalitet
Det ble ikke gjennomført underveisevaluering i emnet, noe som bør vurderes neste gang emnet undervises.
- Forslag til tiltak for å forbedre emnet
Idema og Hafts oversiktsverk i Kinesisk litteraturhistorie er organisert på en lite hensiktsmessig måte. Dette gir også studentene uttrykk for i sin evaluering av kurset (Rapport for Periodisk evaluering) og det ble nevnt i løpet av semesteret også.
Med sitt fokus på å ramse opp ”litt om alt”, og med den frustrerende mangelen på ingen teksteksempler fungerer kanskje boken bedre som et oppslagsverk enn som en innføringsbok? Kanskje kunne det være en mulighet å utarbeide et bedre teoripensum med en kombinasjon av vitenskapelige artikler og de grundige oppslagene i Nienhauser et al. The Indiana Companion to Traditional Chinese Literature?
Et fåtall av studentene hadde ingen forkunnskaper i kinesisk språk. Dette kreves heller ikke for å følge kurset, men noen av dem syntes det var en tøff start å jobbe dikt hvor de kinesiske tegnene utgjør en del av tekstbildet. Jeg synes absolutt disse tekstene skal beholdes i pensum sin nåværende form, men det er viktig å presisere ved semesterstart (og kanskje også synliggjøre i emnebeskrivelsen?) at det ikke kreves forkunnskaper i kinesisk for å kunne gjennomføre kurset med godt resultat.