M?te i internasjonalt nettverk 10. desember 2009. OBS: M?terom 1133 NHA fra 13.30-15.30

Tilbake til hovedsiden

Dagsorden

1. Kvalitetssikring av internasjonalisering (i vår sammenheng tolket som studentmobilitet) - hva er det? (lagt inn av Bjarne)

I Stortingsmelding nr. 14 (2008-2009) Internasjonalisering av utdanning - pkt. 1.3.1 står det: "All mobilitet er ikke nødvendigvis god internasjonalisering, og departementet ønsker i større grad å rette oppmerksomheten mot kvalitet og relevans også for den enkeltes mobilitet."
og under "Departementets anbefalinger": En ambisjon om økt internasjonalisering av utdanning må legge stor vekt på kvalitet og relevans. Dette gjelder både for ordninger og virkemidler som omfatter mobilitet i utdanningen, og de som ikke gjør det.

og til slutt under konklusjonene mht høyere utdanning:

Departementet viser til institusjonenes eget ansvar for å gjennomføre internasjonalisering. Departementet vil i den sammenheng oppfordre institusjonene til å:

  • kvalitetssikre inngåtte avtaler med utenlandske institusjoner med tanke på revitalisering/avvikling av uvirksomme avtaler og eventuelt utvidelse av eksisterende avtaler. Nye avtaler bør konsentreres om bredt 澳门葡京手机版app下载 basert på kvalitet og relevans

  • i større grad å legge til rette for økende mobilitet på alle fagområder – utveksling og delstudier i utlandet for studenter og faglig opphold ved utenlandske institusjoner for ansatte. Informasjonen må være god og lett tilgjengelig og må følges opp med veiledning

Departementet vil også utvikle indikatorer til hjelp for institusjonene og til styringdialogen.

Jeg mener at vi må tenke igjennom hva kvalitet i studentmobiliteten skal bety for oss. Er det et éntydig bilde at nye avtaler bør konsentreres om bredt 澳门葡京手机版app下载? Kan man vekte indikatorer som "god informasjon" og "enkle opptaksrutiner" mot "relevante studier" og "et utenlandsk miljø som kompletterer vår egen fagkunnskap"? Og hvordan vekter vi "ferdigsydd utenlandsopphold på bachelornivå" mot "individuelt tilpasset/selvvalgt opphold på masternivå" og hvordan forholder den siste seg til feltarbeidsopphold i utlandet? Er Oxford et dårlig utvekslingssted fordi vi bare har to studentplasser? Er Addis Ababa verd å satse på som sted for feltarbeid, selv om de har et internasjonalt kontor som stort sett bare fungerer ved personlig fremmøte? Gir det mening å måle kvalitet på studentutvekslingen i avtalene alene, eller må man bruke tilleggskriterier der forskningsaktivitet er aktuelt (eller er dét å stille verden på hodet, slik at man bør tenke forskningsavtale først og tilleggskriterier for studentutveksling)? Spørsmålene er mange.

Min ide er å prøve å utvikle et sett med kriterier og deretter prøve å putte inn avtalene våre og se om det i det hele tatt er mulig å "måle" kvaliteten på dem, og bli bevisst på hva det i så tilfelle er vi måler. Hvilke kriterier skal brukes? Jeg spiller dette inn til en åpen diskusjon, fordi jeg tror det er viktig at vi tenker igjennom dette, så vi kan ha en bevisst argumentasjon klar i det øyeblikk departementet tar initiativ til å diskutere eller innføre sine indikatorer.

Fra møtet: Vi hadde en bred og god diskusjon omkring dette. Hva er "den gode avtale". Hvilke kriterier bør vektlegges? Og hvilke av de vi allerede har utviklet kan videreføres og utvikles bedre? Kan vi fastsette en "kvalitetsramme" med et sett indkatorer for våre fremtidige avtaler? Det vil bli nedsatt en arbeidsgruppe bestående av Svein, Trine Merete, Jens Peder og Bjarne. Svein kaller inn til det første møtet.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. Studentorganisasjonen AIESEC - noen som har erfaringer med denne org.? Utsettes til januarmøtet.

3. Kort oppsummering av datoer for infomøter osv i februar v/HG og Christian

Christian sender mail når han får inn datoer med beskjed om når annonsen kommer i Universitas.

4. kl 15.00
200-årsjubileum - oppfølging fra forrige gang (lagt inn av Guri)
v/rep for jubileumssekretariatet
Jubileumssekretariatet v Inger Stray Lien og Dag Gjestland tok opp igjen 2 av punktene som ble nevnt i novembermøtet; språksenter og jubileumsstipend. Språksenterarbeidet går sin gang, men det anses som lite sannsynlig at det kan åpne i 2011, derfor ble det ikke ytterligere diskutert.
Jubileumsstipend for studenter fra partnere i sør (middels- og lavinntektsland) er man imidlertid begeistret for og vil gjerne jobbe videre med i 澳门葡京手机版app下载 med nettverket. Det bør forankres i rektoratet, og man er i ferd med å skrive et notat som kan presenteres der og videre for mulige givere. SIS skal sette opp en liste over partneruniversiteter som kan være aktuelle som mottakere, og dette skal baseres i stor grad på innspill fra fakultetene.
Man tenker seg 10 studentårsverk pr år over en 10-års periode. Det er ikke avklart om man vil bygge opp et fond eller direkte bidrag fra giver til student, eller en kombinasjon. Sommerskolen har en del erfaring med stipendforvaltning og Arne gir gjerne råd underveis.
Vi diskuterte også hvorvidt det var fornuftig å begrense det til 1 semester, eller åpne for at en stipendmottaker kunne få 2 semestre, og om det var fornuftig å begrense det til bare høstsemesteret. Det ble ikke konkludert på disse spørsmålene.

 

5. Tilstandsrapport internasjonalisering - spørreundersøkelse i regi av SIU v/Svein

Undersøkelsen gjaldt spesielt internasjonalt 澳门葡京手机版app下载d om programmer, og de respektive fakultetene ble bedt om å svare på et tilsendt spørreskjema som ble lagt til grunn for samlet elekktronisk tilbakemdling. Dette ble foretatt innenfor fristen.

6. Orienteringssaker
- nye websider på JF (blir internasjonalisering godt nok ivaretatt?) v/Jens Peder
- informasjon om "Doris' utvalg", som hun snakket om i siste nummer av Uniforum - v/Svein og Guri

Det  dreier seg om en liten administrativ gruppe sammensatt av sentrale internasjonale medarbedere i STA og FA som vil komme sammen med viserektor på jevnlig basis for å ta opp saker av strategisk betydning samt koordinere 澳门葡京手机版app下载et sentralt.


- informasjon om 澳门葡京手机版app下载skomitésak om formalisert internasjonalisering (utvekslings澳门葡京手机版app下载-cotutelle-joint degree) i forskerutdanningen v/Anna

- Info fra mottaksgruppa deles ut vedrørende semesterstart

7. Vi avslutter med testing av juleøl på egnet sted

 

 

Publisert 13. aug. 2009 13:35 - Sist endret 7. juni 2023 23:26